A keni dëgjuar ndonjëherë për ligjet zakonore të fiseve të Shqipërisë së Veriut? Po për Kodin e Vjetër që mblodhi të gjitha këto zakone dhe shërbeu si kushtetutë për territoret e vjetra shqiptare? A keni dëgjuar ndonjëherë për Kodin e Lekë Dukagjinit?

Këtë tetor ne, në Fondacionet Ivanaj, festojmë kulturën dhe trashëgiminë tonë shqiptare. Ne jemi të lumtur të njoftojmë botimin e ardhshëm të një dokumenti një shekullor që analizon Kodin e Lekë Dukagjinit, me fokus në praktikat e ndjekura nga Fiset e Shqipërisë së Veriut, Trieshi, Hoti dhe Gruda. Ne jemi edhe më krenarë të njoftojmë se ky dokument është teza e doktoratës së Dr. Martin Ivanajt, të cilin ai e shkroi dhe e mbrojti në Universitetin Mbretëror të Romës në vitin 1921 (sot i njohur si “La Sapienza”). Versioni origjinal në italisht, si dhe përkthimet në anglisht dhe shqip, janë përfshirë në këtë botim në tre gjuhë.

Dr. Martin Ivanaj ishte Anëtar i Gjykatës së Lartë në Tiranë dhe Anëtar i Këshillit të Shtetit. Si Kryetar i Gjykatës së Lartë (1932-1939), ai la pas një trashëgimi të çmuar në fushën e Ligjit, me artikuj të shumtë që shpjegojnë dhe pasurojnë Kodet Civile dhe Penale. Fondacionet Ivanaj në Nju Jork dhe Tiranë janë krenarë që mbajnë emrin e një personaliteti të tillë dhe vazhdojnë trashëgiminë e tij.

Në ditët në vijim, ne do të japim një përshkrim më të detajuar të përmbajtjes së librit, si dhe informacion se si të mund ta merrni atë, si në mënyrë elektronike ashtu edhe në kopje fizike. Ne ju ftojmë të qëndroni të lidhur për të marrë disa përfitime ekskluzive të dedikuara vetëm për audiencën tonë në internet. Për këtë, regjistrohuni në faqen tonë të internetit, ose na ndiqni në Facebook, Instagram dhe LinkedIn dhe dhuroni për të mbështetur më shumë nisma si kjo.