Në krye të ruajtjes së historisë kulturore të Shqipërisë, anëtarja jonë e çmuar dhe e vlefshme e Bordit të Nderit, znj. Pertefe Leka, luan një rol kryesor në eksplorimin dhe analizimin e dokumenteve arkivore shqiptare që pasurojnë ndjeshëm të kuptuarit e së kaluarës së pasur të vendit tonë.

Gjatë punës shkencore të Znj.Leka, kërkimi i saj i hollësishëm për filozofin dhe ikonën kulturore, Branko Merxhani, jo vetëm ka pasuruar koleksionin e Fondacionit tonë, por ka frymëzuar shumë njerëz që të kërkojnë më thellë në historinë shkencore të Shqipërisë. Madje një pjesë e kontributit të saj në lidhje me këtë intelektual, është përfshirë dhe përmendur në programin e fundit të Top Channel kushtuar Merxhanit, të cilin mund ta shikoni këtu. Kjo veçori nënvizon rolin e Znj.Leka në sjelljen e ideve dhe ndikimit të Merxhanit në një audiencë më të gjerë, duke lidhur narrativat historike të Shqipërisë me diskutimet bashkëkohore.

Puna e Znj.Leka ilustron rëndësinë e kërkimit shkencor për të kuptuar dhe ruajtur identitetin e një kombi, për të nxitur një vlerësim më të thellë të trashëgimisë sonë kombëtare dhe për të siguruar që trashëgimia e figurave me ndikim si Branko Merxhani të vazhdojë të frymëzojë dhe edukojë jo vetëm shqiptarët brenda vendit, por edhe përtej kufijve.