Nuk ishin rastësi martesat e një djali shqiptar me një vajzë të huaj dhe anasjelltas. Historia ka treguar se janë bërë martesa të largërta në nivele të larta të shoqërisë, për të krijuar miqësi të reja, për të bërë aleanca paqësore ose për të siguruar mbrojtje. Në kohët e reja koncepti i martesave ka pësuar ndryshime duke u mbështetur në barazinë morale dhe juridike, në ndjenjat e dashurisë, të respektit dhe mirëkuptimit. Duke u bazuar në parimet e funksionet e saj, në detyrat dhe obligimet, çiftet janë kombinuar në mendime dhe në lidhje shpirtërore. E tillë ishte edhe martesa e Dr.Martin Ivanaj me profesoreshen Gjyzeppina Pogliotti. Bashkimi i tyre qe një kombinim ideal.

‘Pina’ Pogliotti, vinte nga një derë e vjetër fisnike, siç ishte   familja  Nasi në Gheme të Italisë, e cila datonte në shek.16. Kjo familje zotëronte prona të mëdha në Ghemme dhe ishte e përmendur, sepse  nga gjiri i saj kishin dale: doktorë, juristë, bile edhe Prelatë. Nga ana e nënës, halla e madhe e Gjyzepinës i përkiste familjes angleze Collins dhe ishte zotëruese e ishullit Caprera. Ajo ishte vajzë e nderit e Mbretëreshës VIKTORIA në Londër.

Po ashtu  ishte edhe  prejardhja e Dr. Martinit. Pema e fisit Ivanaj. është e dokumentuar që nga viti 1444. Doda, babai i Martinit  kishte  një histori të pasur në luftën kundër okupatorit turk. Ky aktivitet i luftëtarëve Ivanaj u projektua  më vonë me pjesëmarrjen  e xhaxhait të Martinit në Lidhjen e Prizrenit.

Prioritet i familjes Pogliotti ishte edukimi shkollor i vajzave. Gjyzepina, si edhe motrat e saj, vazhduan Shkollën Normale për Femra (‘Rosa Stampa’ College) në Vercelli dhe  më pas studimet e tjera  në Torino. Motra e madhe u gradua në Universitetin e Grenoble dhe  tërë jetën e saj jepte mësime në frëngjisht  në Novara. Ndërsa Gjyzeppina  vazhdoi studimet në Torino, duke punuar njëkohësisht si Sekretare Ekzekutive në “Fashion House” në Itali, një pozicion jo i zakonshëm për femrat në ate kohë.

Kur Gjyzeppina pas studimeve në Torino, shkoi  ne Romë për një garë konkursi për stenografi, ( pasi ajo ishte një ndër 7 studentet e Prof.Vincenzo Cima, editor i” La Stampa” dhe shpikës i sistemit të stenografisë), u takua me Dr.Martin Ivanaj.

Të dy vëllezërit Ivanaj  ishin studentë në “La Sapienza” të Romës dhe jetonin  së bashku në një shtëpi me qëra, drejt së cilës ishte në kërkim edhe Zonjusha Pogliotti. Atje u njohën rastësisht të ftuar në një darkë dhe prej aty  njohja  mori përmasa të tjera. Ajo që i bashkoi ishte dashuria e ndërsjellë  e cila i orientoi dhe i drejtoi kah njeri tjetri.

Dr. Martini  iu drejtua  një vajze që ishte e harmonizuar në vetvete me identitet dhe personalitet, ishte  e shkolluar   dhe me një edukatë për punën, gjë që i bënte edhe më  dinamike marrëdhëniet  ndërpersonale  dhe  për vazhdimësinë në çift.

Tashma Zonja Ivanaj nuk e pati të vështirë të përshtatet më së miri në një bashkjetesë të re, duke e lënë Italinë ku kishin të gjitha mundësitë të jetonin atje dhe për të punuar në nivele të larta punësimi, pasi të dy ishin të shkolluar në Itali.

Zonja Ivanaj në tërësinë e saj kishte aftësi të mëdha adaptimi që bëri hapin vijues, duke e njohur, pranuar dhe nderuar bashkëshortin me plot besim që: ne i takojmë njeri tjetrit. Duke pasur fuqinë e dashurisë ajo u drejtua kah tjetri, pa mohuar vetveten. Edhe pse vinte nga nje vend me kulturë dhe gjuhë të ndryshme e kapërceu atë sfidë me edukatë, dhe angazhim  për të ushqyer harmoninë familjare.

Ata vendosen që ta ndërtonin folenë e tyre në Shqipëri sepse vendi kishte nevojë më shumë për njerëz të shkolluar e sidomos në fushën e drejtësisë për të cilën Dr.Martini kishte mbrojtur Lauren për Jurisprudencë në ‘La Sapienza’ të Romës.

Zonja Ivanaj u përshtat krejt natyrshëm me traditat dhe zakonet e vendit. Shumë shpejt ajo arriti të fliste edhe gjuhën shqipe.

Në shtëpinë që ndërtuan vëllezërit Ivanaj, Martin e Mirash në Tiranën e Re, Zonja Ivanaj jetoi në harmoni të plotë edhe me kunatin, Prof.Mirashin, i cili  nuk u martua pas vdekjes së të dashurës së zemrës, një vajzë  Romane, që ishte pasardhëse e familjes se GIUZEPPE MAZZINI, (politikan, gazetar, aktivist revolucionar për bashkimin e Italisë, antimarksist). Këte lidhje të fortë me vashën e zgjedhur, Mirash Ivanaj e  ruajti  deri në fund të jetës, duke mbajtur si kujtim  deri në vdekje, Gërshetin e saj.(për dijeni, pas vdekjes në burg të Prof.Mirashit, Gërsheti mundi të dilte jashtë burgut  vetëm pas viteve 90-të me  Dr.Lazër Radin i cili e kishte ruajtur amanetin e bashkëvuajtësit dhe ia dorëzoi Dritës, të vetmen relike të lënë nga xhaxhai i saj, Mirash.)

Ndërsa Dr.Martini po kalonte ditët më të bukura me Profesoreshen Pogliotti. Ai, duke parë përshtatjen e Zonjës në familjen Ivanaj i drejtohej asaj duke i thënë: ‘Ju jeni Mbretëresha e kësaj shtëpie.’ Ambienti ku jetuan së bashku, nuk ishte thjesht një strehë, por ishte një shkollë, ishte një qendër kulture, ku gjeja më e vyer ishte biblioteka, e cila mbante mbi 16 mijë tituj librash. Në dhomat - studio të asaj shtëpie u projektuan nga  Dr. Martini  (atëhere Kryetar i Gjykatës së Kasacionit ) dy kode të shkruara; kodi civil dhe ai penal dhe nga Prof. Mirashi u projektua Reforma Arsimore që edhe sot mban po ate emër, ‘Reforma Ivanaj 1935.’ Pra kemi të bëjmë me dy mendimtarë, studiues profesionistë dhe një Zonjë me të cilën mund të diskutonin për probleme të ndryshme sepse edhe ajo si ata ishte e përgatitur në shumë fusha.

Gëzimin e familjes e shtoi kur erdhi në jetë vajza e Martinit dhe e Gjyzepinës, Drita, të cilët e pagëzuan me ate emër, si për të ndriçuar pemën shekullore të fisit Ivanaj. Zonja në fjalë, edhe pse me origjinë italiane, nuk pati asnjë kundërshtim për emrin, por e shqiptoi me kënaqësi duke njohur simbolikën e asaj fjale të bukur shqipe, Dritë, që i dha  ndriçim gjithë familjes. Zonja Ivanaj e krijoi familjen në Shqipëri në një shoqëri, ku ekzistonte familja patriarkale, por liria e  mendimeve dhe qëndrimeve në ate familje i dha një shtysë të mëtejshme   gjykimit, se suksesi në  jetën familjare ka para kushte që të jetë i tillë edhe në veprimet e jetës shoqërore. Mekanizmi më i suksesshëm që lëviste në personalitetin e Zonjës Ivanaj, ishte ekuilibri me veten dhe të tjerët. Kështu marrëdhënia e re me vajzën, hapi dritare të reja duke iu përkushtuar asaj jo vetëm si nënë, por si një edukatore dhe mësuese e mirëfilltë.

Në një fletore kushtuar së bijës  ndër të tjera ajo shkruante:

Çelësi i artë:…. Kur  je e etur për diçka të madhe, qoftë ajo e natyrës materiale apo shpirtërore, mos harro se një çelës i vetëm mund të hapë të gjitha dyert, të hapë çdo kthinë,dhe të zhdukë si me magji, çdo pengesë. Ai çelës i artë quhet BESIM!”

Këte bashkëjetesë lumturie në familjen Ivanaj, e prishi pushtimi fashist në Shqipëri, me të cilin vëllezërit Ivanaj nuk mund të përshtateshin kurrë, përkundrazi ishin gati të luftonin kundër okupatorit. Pengesa e organizimit të rezistencës nga qeveria, bëri që vëllezërit Ivanaj të emigronin si azilantë politikë në Stamboll.

Zonja Ivanaj e mbetur me Driten 6 vjeçare e cila vazhdonte shkollën fillore në Tiranë, fillimisht rezistoi që të mos e linte shtëpinë dhe Shqipërinë, por kur fashistët pa mëshirë i sekuestruan pronën dhe çfarë kishte deri në kërcënim fizik, u detyrua të shkonte në drejtim të Italisë ku kishte prindërit, me mendimin se do të bashkoheshin së shpejti në Shqipëri.

Kjo Zonjë e fortë në karakter me një inteligjencë të rrallë nuk e humbi orientimin por me kurajo dhe besim mblodhi dokumentacionin më kryesor që zotëronte kjo familje dhe xhesti më fisnik i saj ishte kur në pamundësi për të marrë plaçka, palosi FLAMURIN SHQIPTAR dhe e vendosi në vendin më të sigurtë për ta marrë me vete. Nuk e di në se ndokush nga të ikurit shqiptar ta ketë bërë këtë veprim.

Ajo kurrë nuk i harroi fjalët e Prof. Mirashit kur përsëriste citate nga Mazzini, ithtar i të cilit ishte: ”Patriotizmi është detyrë dhe dashuria për Atdheun është mision hyjnor.”

Ajo e dinte se me sa dhimbje u larguan vellezërit nga Atdheu Prandaj nuk e la flamurin ta shkelnin pushtuesit, duke e konsideruar si simbol kombëtar dhe të historisë. Ajo e ruajti me fanatizëm ate pëlhurë të kuqe me shkabën dykrenare me të cilën udhëtoi deri në Amerikë, kur emigroi me Driten.

Të dyja, nënë e bijë, kishin pasaporta shqiptare, prandaj qëndrimi në Itali ishte i vështirë. Nuk ishte i lehtë punësimi i Zonjës Ivanaj, tashmë si qytetare e huaj dhe po ashtu shkollimi i Dritës me emrin shqiptar, që ajo kurrë nuk pranoi ta ndërronte, por e mbajti me krenari.

Drita në Shqipëri mundi të bënte vetëm një vit shkollor, pastaj shkollën elementare, gjimnazin dhe më vonë Liceun Shkencor e mbaroi me 1951 në Itali me rezultate të larta. Ajo hodhi poshtë  mentalitetin e të huajve për shqiptarët, kur ajo kalonte nga dy klasa në një vit shkollor, gjë që i solli të drejtën e përfitimit të bursës në ate vend. Megjithatë, nëna italiane e mbetur e ve, pas vdekjes së Dr. Martinit në Stamboll me 1940, e shtoi dy herë më shumë përgjegjësinë ndaj vajzës, Ajo edhe pse jetonte tek prindërit e saj, nuk mund t’ia pengonte të ardhmen Dritës.

Ato të dyja, nënë e bij, me pasaporta shqiptare, kishin mundësinë të emigronin në SH.B.A. nën përkrahjen e Kombeve të Bashkuara.

Në ditarin e Zj. Ivanaj ka mbetur i pashuar udhëtimi i dhjetorit i vitit 1951 në bordin e një anije ushtarake amerikane përmes dallgëve të tërbuara oqeanike, ku ruanin me kujdes pasaportat shqiptare dhe Flamurin Kombëtar. Me këte relike të vyer, simbol i qëndresës, ato bashkuan edhe vetëmohimin e tyre duke lartësuar vetën si pjesë e këtij etniteti.

Ndërkohë Zonja Ivanaj nuk i shkëputi lidhjet me Kunatin, Prof. Mirashin edhe kur ai u kthye në Atdhe, edhe kur Ai ishte në burg. Ajo e njoftonte për zhvillimet e reja të mbesës së tij të dashur, Drita. Kunata bëri shumë, duke shkruar letra deri në organet më të larta të Italisë për pafajësinë e Prof. Mirashit, por rregjimi i Hoxhës nuk njihte drejtësi, sidomos për njerëzit e ditur.

Ajo e njihte forcën e karakterit të Prof.Mirashit, si mësues, drejtor gjimnazi, Ministër Arsimi, deri në Këshillin e lartë të Drejtësisë, ku dha një kontribut shembullor, paçka se ishte kundërshtar i monarkisë. Ajo e njihte vetëdijen e tij, se i kishte shërbyer popullit të vet që kishte shumë nevojë për mësuesin dijetar. Ajo Zonjë e nderuar kurrë s’e uli penën për të kërkuar drejtësi për Kunatin martir, M. Ivanaj.

Zj. Ivanaj, përveç punës së përditshme që bënte në N.Y., ajo shkruante në një revistë letrare italiane për qindra biografi të emigrantëve italianë në Amerikë. Pas 8 viteve, pune të pandërprerë, në janar të vitit 1960, ajo ndërroi jetë duke e lënë Dritën në pikëllim, por me porosi për ta vazhduar jetën me optimizëm.

Drita e ruajti në mendje dhe në zemër shembylltyrën e saj. Ajo nënë, e frymëzoi dhe vazhdon ta frymëzojë edhe sot për të jetuar me dinjitet, sistematike dhe egzigjente ndaj vetes. Porositë e Nënës, për të qenë në shërbim të tjerëve si misionare, por pa mohuar vetveten, kanë gjetur zbatim të përkryer te Drita. Ajo edhe sot i kujton fjalët e saj, kur nëna i shkruante:

“Unë vetëm lakmoj ata të cilët ‘japin’, jo ata që ‘kanë’ ose ‘marrin’. Kush jep, dhuron një gëzim dhe i jep vetvetës po të njëjtën ndjenjë, jo më pak të vlefshme. Gjithashtu,lehtësisht dhe me kënaqësi,ai,ajo I siguron vetes lumturi të përjetshme”. - Pina Pogliotti ved.Ivanaj 

Drita, si rralle kush, ka përvetësuar në themel teknologjinë e kohës për t’i dhënë zgjidhje shumë problemeve, por çuditesh kur thotë: po konsultohem me prindërit. Ajo me forcën e vullnetit kapërcen të gjitha barrierat dhe këte magji zotësie e ruan akoma nga urtësia e nënës,e cila i shkruante: “Kur, pra, dëshiron diçka, mos ju lut Zotit për ‘ate gjë’, por për BESIM; jo një besim në dukje, por besim në vetvete. Me te, mund të arrish jo vetëm një pushtim, por mund të pushtosh botën tërë. Atëhere do të jesh një zot në tokë dhe të lartësosh veten mbi te, të shtrihesh në kohë dhe hapësirë pa kufi, jo vetëm si njësi e dijës dhe e jetës, por të fitosh fuqi mbi veten dhe njerëzit.”  

Shumë vite, Drita i kaloi e vetme në shtëpi, por pa krijuar boshllëk në jetën shpirtërore, sociale dhe profesionale, ajo ishte gjithmonë në progres. Aftësia e saj menaxheriale dhe drejtuese në sistemin kompjuterik të Universitetit të Kolumbias e bëri që të jetë e vlerësuar dhe e nderuar në ate dikaster dhe në jetën shoqërore.

Endrra e Dritës ishte, që eksperiencën e saj t’ia transmetonte rinisë shqiptare, nepërmjet sistemit shkollor, por ishte e pamundur ta ushtronte ate profesion në sistemin diktatorial të Shqipërisë.

Pas shumë vitesh në pritje, për të ardhë në Tiranë, Dritës iu dha mundësia që ta prekë tokën shqiptare pas 54 vitesh, kur asnjë nga të afërmit e zemrës nuk jetonin më.

Një ftesë nga drejtoria e Gjimnazit të Shkodrës, në vitin 1993, për të marrë pjesë në ceremoninë e shpërndarjes së dekoratave ”Martir i Demokracisë”. Kjo përkujtimore për Prof.Dr.Mirash Ivanaj e bëri me krahë të fluturonte drejt Shqipërisë. Ishte prekëse kur ajo zbriti nga avioni, duke u përkulur deri në gjunjë për të puthur tokën mëmë. Lotët e saj i pasuan të gjithë pritësit në aeroport, ishte moment shumë emocional dhe lajmërues se diktatura nuk do të kthehet më, për t’i përlotur shqiptarët.

Ardhja e Dritës në Tiranë nuk qe thjeshtë një vizitë për të shuar mallin. Ajo erdhi me vizione të qarta për të vënë gjithë potencialin e saj intelektual në shërbim të Atdheut.

Fillimisht ajo kërkoi të sillte në Atdhe eshtrat e të jatit nga Turqia, duke përballuar një situatë shumë të rëndë psikologjike, pas një ndarje gjysmë shekullore me atin e saj. Ajo i vendosi në një memorial të përbashkët të dy vëllezërit, Martin e Mirash Ivanaj me epitafin: Së bashku në jetë dhe në vdekje për Atdheun.

Vendosmëria për të kapërcyer të gjitha barrierat burokratike e bënë më konseguente drejt kërkesave të drejta të saj.

Vetëm për të marrë shtëpinë e okupuar të shtetizuar nga komunistët kaloi përmes një kalvari të gjatë ecejakesh deri sa më në fund e realizoi.

Në ate shtëpi ajo vendosi zyrat  e Fondacionit  “Martin e Mirash Ivanaj Institut”, i ngjashëm me simotrën e tij në New York. Aty, në ballkonin e shtëpisë, Drita shpalosi Flamurin shqiptar, të ruajtur nga nëna, Pina Pogliotti Ivanaj. Aty, Flamuri kuq e zi e ndaloi rrugëtimin e gjatë, Shqipëri, Itali, SH.B.A. dhe më në fund në vendin e vet, në Shqipëri.

Tani në Tiranë, Flamuri, simbol i historisë së popullit shqiptar, valon i lirë në ballin e Shtëpisë Ivanaj, për të treguar edhe një pjesë të historië së dhimbshme gjatë diktaturës komuniste.

Ky artikull është shkruar në 2016. Që atëherë, ndërtesa origjinale e familjes Ivanaj është shembur dhe tek i njëjti truall është ndërtuar një kompleks i ri modern i quajtur "Rezidenca Ivanaj", tek i cili ndodhet një kat i dedikuar për zyrat kryesore të Fondacioneve Ivanaj të Nju Jorkut dhe Tiranës. Në këtë Qendër Kulturore të mobiluar dhe pajisur mjaft mirë, ndodhet edhe Flamuri Shqiptar origjinal 84-vjeçar i familjes Ivanaj, që tashmë ndodhet e ruajtur përgjithmonë në vendin ku i përket.