Pikërisht 444 ditë më parë, Klubi i Librit Ivanaj nisi udhëtimin e tij. Sot, klubi është konsoliduar dhe kontribuon në pasurimin kulturor në Tiranë, duke ofruar një nga aktivitetet më cilësore të kohës së lirë në qytet. Gjatë kohës, mbi 25 libra janë zgjedhur dhe diskutuar me kujdes nga letërsia kombëtare dhe ndërkombëtare. Duke përfshirë karaktere të ndryshme , më shumë se 50 anëtarë, por me të njëjtin dëshirë në leximin, klubi mblidhet cdo  javë të enjteve, në një ambient të përshtatshëm për diskutime intelektuale dhe bashkëpunim.

Ndër autorët që janë eksploruar në sesionet e klubit janë emra të njohur si Oscar Wilde, José Saramago, Mikhail Bulgakov, Milan Kundera, Fyodor Dostoevsky, Khalil Gibran, Mario Vargas Llosa, Haruki Murakami, Marcus Aurelius, Isabel Allende dhe Agatha Christie. Po ashtu, klubi i ka kushtuar vëmendje të konsiderueshme figurave letrare shqiptare, duke u angazhuar me veprat e Sami Frashërit, Faik Konicës, Martin Ivanaj, Viktor Canosinaj, Branko Merxhanit, Petro Markos, Martin Camaj, Mitrush Kutelit dhe autorë të tjerë të shquar.

Megjithatë, thelbi i Klubit të Librave Ivanaj tejkalon thjesht analizën letrare. Ai shërben si një kanal për shkëmbimin e njohurive, krijimin e miqësive të qëndrueshme dhe asimilimin e përvojave të ndryshme të jetës. Përveç diskutimeve të librave, klubi ka organizuar një gamë të gjerë aktivitetesh si mbrëmje poetike , picture, karaoke dhe teatrore. Në disa raste, disa aktivitete janë shoqëruar dhe me një gotë vere.

Në brendësi, klubi ka institucionalizuar programe të ndryshme me qëllim të nxitjes së mendimit kritik -dhe promovimit të ndryshim-bërësve të shoqërisë shqiptare. Personalitete të dalluara shqiptare përfshirë shkrimtarë, hulumtues, gazetarë, profesorë dhe influencues shoqërorë si N. Nika, A. Dudaj, A. Baçi, V. Canosinaj, P. Leka, D. Ivanaj, A. Baro, A. Çipa, A. Muhaj dhe N. Ceka kanë përkrahur klubin me pikëpamjet dhe perspektivat e tyre.

Për më tepër, anëtarët kanë ndërmarrë përpjekjen për të themeluar një raft të brendshëm librash që strehon të gjitha titujt e diskutuar më parë, duke lejuar secilin anëtar të marrë dhe kthejë libra, duke kultivuar kështu një cikël të shkëmbimit të njohurive. Si pjesë e kësaj nisme, anëtarët inkurajohen të kontribuojnë në koleksion duke lënë pas një libër për çdo libër që marrin, duke siguruar qasje të barabartë në burimet letrare për të gjithë.

Në emër të altruizmit, klubi ka nisur gjithashtu një fushatë me titullin "Dhuroni një Libër për Fëmijët Shqipëtar", me synim të mbledhjes së librave nga dhurues të mëshirshëm për t'u shpërndarë në biblioteka në shkolla rurale në të gjithë vendin. Shkollat në Cakran, Fier dhe Barbullush, Vau Dejes kanë përfituar tashmë nga kjo nismë, me plane për të zgjeruar mbështetjen për institucionet arsimore shtesë.

Ambicja kryesore e Klubit të Librit Ivanaj është të përhapë një kulturë leximi në të gjithë Shqipërinë, duke nxitur kuriozitetin intelektual në çdo cep të vendit. Duke advokuar për përhapjen e klubeve të librit në biblioteka, parqe, rrugë dhe hapësira publike, klubi përpiqet të fuqizojë rininë shqiptare me mjete intelektuale të nevojshme për të konkuruar me bashkëmoshatarët e tyre në vendet e zhvilluara në Bashkimi Evropian dhe përtej. Nëpërmjet përpjekjeve kolektive dhe dedikimit të pandërprerë, Klubi i Librit Ivanaj synon të shkaktojë një rijetëzim letrar që tejkalon kufijtë dhe pasuron jetën e brezave të ardhshëm.

Autor:

Klevis Begaj

Koordinator i Klubit i Librit Ivanaj